Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

Blog

Mennyit fogyaszt egy 2000 Wattos fűtőpanel?

Mennyit fogyaszt egy 2000 Wattos fűtőpanel?

Hogyan számoljuk ki egy 2000 Wattos elektromos fűtőtest fogyasztását?

Mennyit is fogyaszt egy 2000 Wattos elektromos fűtőtest? Mennyit a rezsi?

A válasz kérdésekkel indul: HOL? HÁNY FOKRA ÁLLÍTVA? MILYEN HIDEGBEN?

Termosztátos elektromos panelek fogyasztása

1. Például egy 2000W teljesítményű fűtőpanel egy 50 m2 rossz hőszigetelésű garázsban 20 fokra állítva kemény télen nyilván nem tudja felfűteni a garázst 20 fokra, így egyfolytában fog működni, legfeljebb a túlfűtés védelem avatkozik be néha,

így az elektromos energiafogyasztás itt 24 óra x 2 kW = 48 KWh lesz. De ugye így nyilván nincs értelme használni a fűtésünket.

2. Értelmesen és jó méretezéssel egy 2000W fűtőpanel egy 18-20 m2-es, 2,7m belmagasságú és normál hőszigetelésű szobában érzi jól magát, ahol egy külső környezettel érintkező fal van.

Itt sokéves tapasztalat, hogy ha összeadjuk a működési időszakaszokat, melyet a termosztát szabályoz, kb. napi 8 óra az üzemidő a fűtési idényben átlagosan. Azaz enyhébb időben lehet ez napi 4-5 óra, keményebb külső hőmérsékletnél 8-11 óra is.

Tehát a tapasztalatok szerint egy jól méretezett teljesítményű 2 kW elektromos fűtőpanel

8 óra x 2 kW = 16 KWh elektromos energiát fogyaszt.

Ez mostani (2024) rezsihatár alatti áraknál kerekítve napi 640.-Ft, havi 19.200.-Ft várható költség a fűtési idényben. Éves átlagáron fele ennyi, azaz 9.600.-Ft/hó éves szinten.

(2011 óta forgalmazzuk fűtéseinket, visszajelzéseink bőven vannak, de a számla összege sosem haladta meg ezt!)


A fogyasztás tovább csökkenthető a programozható termosztát használatával, illetve infra + konvekciós rendszerű, infra fűtőpanel használatával.


2000 Wattos (vezérlés) termosztát nélküli fogyasztók és fűtőtestek fogyasztása

Ide tartoznak például a különböző teraszfűtő infra hősugárzók vagy alap infra sötétsugárzók is, amelyek kitűnően használhatóak zónafűtésre, bizonyos területek komfortossá tételében.

Mivel itt csak folyamatos hőközlés esetén jön létre megfelelő hőérzet, ezek az elektromos fűtések folyamatosan mennek. Viszont csak akkor használjuk őket, amikor szükséges, azaz amikor épp kinn vagyunk a teraszon vagy a műhelyben dolgozunk. Így ezek a vezérlés nélküli fűőtestek fogyasztását a teljes üzemidővel kell számolni.

Például, ha valaki kimegy a teraszra fél órára, akkor a 2 kW-os hősugárzó 0,5 óra x 2 kW= 1 KWh energiát fogyaszt, ami kb. 20.-Ft. Többek közt ezek a helyi infrafűtések ezért is jobbak rezsi szempontjából, mint a gázos "gomba".