Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

Blog

Mivel fűt a forgalmazó cég tulajdonosa?

Pelle
Mivel fűt a forgalmazó cég tulajdonosa?

Miért tartom az ATLANTIC SOLIUS szériát a legmenőbb fűtőtestnek és hogyan vált be?

Amikor néhány éve a francia ATLANTIC kínálatában megjelent a SOLIUS ECODOMO elektromos fűtőpanel, rögtön láttuk, hogy ez a fűtőtest merőben más, mint az addig megszokott norvég rendszerű NOBO, ADAX vagy GLAMOX panel.

Ugyan megtalálható volt rajta a jól ismert felső légkivezetés a konvekciós hőáramlás irányítására, de a készülékház elülső lemezének teljesen perforált felülete már valami mást is sejtetett! Természetesen a műszaki leírásokból már tudtuk, hogy a kerámiamagos konvekciós betét helyett valami mást találunk belül.

Az extrudált fekete alumínium fűtőegységet hívhajuk sötétsugárzónak is, hiszen elsősorban sugárzó fűtéssel (infrafűtés) adja át a hőt. Másodlagosan a nagy felülete miatt viszont a levegőt is melegíti, hőáramlást, konvekciós fűtést hozva létre. Azaz a Solius elektromos panel működése során infrafűtés és konvekciós fűtés is létrejön. Ugyan egzakt mérések nincsenek rá, de a hőenergia legalább 50%-a infrafűtés, mely közvetlenül a Solius fűtőpanel előtti tárgyakat, testeket melegíti. A másik rész a konvekciós fűtés, mely légáramlással viszi a hőenergiát az adott helyiség távolabbi részébe is el.

Solius fűtőpanel elhelyezése

atlantic solius neo digital fűtőpanelNe féljünk így attól, hogy csak a fűtőpanel közvetlen környezetében lesz meleg! A helyi "zónafűtés" jelleg csak a felfűtés kezdetekor érezhető, hiszen  a fűtőpanelünk lesz az egyetlen meleg test a szobában. A  fűtés folyamatossá válásakor, amikor a kívánt  szobahőmérséklet elérése után a fűtőpanel ki- és bekapcsolva tartja a hőfokot, az infrasugarak elnyelés és visszasugárzása is egyenletessé válik a helyiségben lévő tárgyakban és épületszerkezetekben, kellemes és egyenletes hőérzetet létrehozva.

Már akkoriban is a cserépkályha által létrehozott hőérzethez hasonlítottam a Solius Ecodomo érzetét, melyet persze azóta sok más cég is átvett.

Az Atlantic Solius fűtőpanel által generált jó hőérzettel 2-3 C fokot is nyerhetünk a tisztán konvekciós fűtéshez képest, azaz ennyivel lejjebb tekerhetjük a termosztátot ugyanazon hőérzethez, így megspórolva 10-15% rezsit egy norvég panel fogyasztásához képest.

Az infrafűtés miatt vigyáznunk kell az elhelyezésre is, azaz ne tegyünk bútort a fűtőtest elé legalább 2 méteres sugárban!

Ami még különleges volt a Solius Ecodomo elektromos fűtőpanelben, az a jelenlétérzékelő alkalmazása, mely segítségével még gazdaságosabbá vált a fűtésünk.

Nem véletlenül már akkor is ilyen fűtőpanelt használtunk a gyermekeim szobájában! Ahogy a fiúk hazajöttek az iskolából, a jelenlétérzékelő aktivizálta a fűtőpanelt és az ECO hőfokról hamar beállt a kívánt szobahőmérséklet. Bizony, elég volt a franciák által is javasolt 19 C fok a termosztáton, mely az infrafűtés hatására kb. 22 C fokos hőérzetet biztosítot. És mindezt gyors felfűtési idővel!

Már 2019-ben is írtam a Soliusról itt: SOLIUS ECODOMO A KEDVENC

Solius fejlesztések

atlantic solius wifi fűtőpanel infrafűtésselA Solius Ecodomo kifutásával annak egy lebutított, de ezzel együtt olcsóbb változata került forgalomba SOLIUS BASIC fűtőpanel néven. Itt elmaradt a mozgásérzékelés és egy nagyon egyszerű tekerőtárcsás, hőfokkijelzés nélküli termosztát került beépítésre. A fűtőtest belseje és készülékháza nem változott. Aztán az ERP előírások miatt ennek is búcsut mondtunk...

A Solius Basic panellel párhuzamosan már forgalomban volt és van a mai napig a Solius wifis változata. A készülékház megváltozott, a konvekciós légkivezetés iránya is nem előre, hanem felfelé módosult, így kímélve az extrém hőhatástól a készülékház tetejét. A távoli elérésre képes programozható termosztát pedig univerzálissá tette a SOLIUS WIFI fűtőpanelt, talán csak az árával nehéz megbarátkozni sokaknak.

Később végre megérkezett a kitűnő ár-érték arányú SOLIUS NEO DIGITAL.

Tulajdonképpen a fűtőpanel belseje megegyezik a jól bevált Ecodomo panelével, de a készülékház teljesen új. A konvekciós rész felfelé, az infrafűtés rész előre dolgozik. Beépítve kapunk egy ERP előírásoknak mindenmben megfelelő napi és heti programra képes digitális termosztátot. És persze az ablaknyitás érzékelés sem maradhat el a rezsicsökkentésben. Hirtelen hőmérsékletcsökkenés esetén (szellőztetéskor pl.) a fűtés lekapcsol 20-25 percre, majd ezután visszaáll az eredeti program. Így az Atlantic SOLIUS NEO panelfeleslegesen nem fűt az "utcára".:)

Az új széria további előnye, hogy itthoni forgalmazásunkban megtalálható az infra fűtőpanel vertikális, álló változata is, melynél az 1500W és 2000W fűtőpanel is csak 46 cm széles, így jelentősen csökkenti az elhelyezési nehézségeket helyszűkében lévő fürdőkben például. Nem probléma az itteni elhelyezés, hiszen minden ATLANTIC elektromos fűtőtest IP24 védettségű, fröccsenő víz elleni védelemmel.

Lakásunkban a nagyobb fürdőszobában egy SOLIUS NEO 1500W vertikális változata ontja a meleget, kellemes érzést adva közvetlenül fürdés után is. A zuhanyzónkban és a hálószobában elfért a horizontális (fekvő) Solius Neo 1000W változata is.

Mindent összevetve kb. 5 éve vagyunk a Solius panel használói, az új változat lakásunkban, sőt a Basic változat is használatban van nyaralónkban. Döntésemet nem bánta meg a család. Cégtulajdonosként minden norvég, francia, török, kínai, stb. márka volt a kezem alatt, nem véletlen, hogy maradt kedvenc francia infra fűtőpanelünk.

(Pelle Péter)