Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

KONVEKCIÓS FŰTÉS

Konvekciós fűtés

Konvekciós fűtés az elektromos konvektoroknálKonvekciós fűtés, elektromos konvektor, fűtőpanel. Mi is az, mit takar a fogalom, miért keverik sokan az infrapanellel, valójában miért konvektor a fűtőpanel? Ilyen és ehhez hasonló a kérdésekre igyekszem válaszolni a következőkben.

Akik nem akarnak belemenni szakmai leírásba részletesen és nem tudják, hogyan és mi alapján válasszanak a sokféle fűtés közül, gyors segítség itt: VÁLASZTÁS

Az elektromos fűtőpanel név már több, mint 25 éve használatban van Magyarországon. A név összeforrt a norvég fűtés vagy norvég panel kifejezésekkel.

Ma már a "fűtőpanel" elnevezés a korszerű más elven működő elektromos fűtések megjelenésével már hibásnak tekinthető. Itt maga a fűtőtest nem fűt, nem sugároz meleget.

Gyakorlatilag a készülékházban alul elhelyezett fűtőbetét meleg levegőt készít és konvekciós fűtést hoz létre, azaz valójában elektromos konvektor, mely konvekciósan fűt, azaz hőáramlással! A fűtőtestből származő hőenergia hőátadó közeg, a levegő segítségével adódik át a környezetnek.

Valódi fűtőpanelekkel itt ismerkedhet: FŰTŐPANELEK

Kerámia fűtőbetét

A konvekciós fűtés egyik jellemzőjeként terjedt el a köztudatban. Sokan még most is így keresik a norvég paneleket, pedig a mai készülékek gyakorlatilag mindegyikében megtalálható.

Ez a szó, ami nagyon sok esetben az érdeklődőink fejében megragad az elektromos fűtőpanelekkel, azaz konvektorokkal kapcsolatban. Igazából ez a legkisebb rész az egész fűtőtestben.

A kerámia rész tulajdonképpen csak a fűtőbetét közepén végigfutó fűtőszál körül van, annak a hőjét osztja el az alumínium hőleadó felé. Tehát helyesen ez inkább csak egyszerű kerámia mag! Nem ez dolgozik valójában, csak segéd szerepe van.

Konvekciós fűtés - konvekciós fűtőbetét - az elektromos fűtőpanel lelke

KOnvekciós fűtőbetét a norvég Glamox fűtőpanelnélA készülék belsejében az alsó részen általában rugalmasan függesztve helyezkedik el az elektromos fűtőbetét, mely kialakításánál fogva elsősorban a levegőt melegíti és nem sugározza a hőt.

A képen egyfejlett  "X" keresztmetszetű fűtőbetét látható, de van egy vagy kétsoros elrendezésű is. Látható, hogy a betét közepén fut végig a kerámiával körbevett fűtőszál, mely indítja a hőenergia készítését az elektromos energiából. A nagy alumínium felület a levegővel érintkezve felmelegíti azt, ami könnyebb fajsúlya miatt felfelé áramlik, a helyébe pedig hideg levegő érkezik, finom mozgásba, konvekciós hőáramlásba hozva a helyiség levegőjét.

Kialakul egy úgynevezett "meleg henger", ami a helyiség minden részére eljuttatja a meleg levegőt.

Teszi mindezt ventilátor nélkül, teljesen csendben!

Nemcsak a norvég fűtőpanelek működnek konvekciósan, hanem bármely más hasonló felépítésű elektromos fűtő készülék is így működik, legyen az francia (ATLANTIC, NOIROT, THERMOR) vagy akár török (VIGO).

A konvekciós fűtésű elektromos fűtőpanelek (konvektorok) fűtőbetétje szabályzott hőmérsékletű, hővédelemmel ellátott, felületi hőmérsékletük max. 350 Cfok körüli lehet. Mivel konvekciós a működés, így maga a készülékház nem melegszik fel nagyon, nem okozhat balesetet.

Vannak külön gyerekszobába ajánlott egészen alacsony felületi hőmérsékletű fűtőpanelek is, például az Adax Neo, ahol az egész fűtőrész tulajdonképpen el van takarva és a dizájn előlap 50-60 C fokos csak.

Ezeket a modern készülékeket természetesen nyugodtan használhatjuk nemcsak felügyelt, otthoni környezetben, hanem magukra hagyva nyaralóban pl. fagymentesítésre is!

Beszéltünk már a fűtési mechanizmus hangtalanságáról. De mi a helyzet a hőtágulásból eredő zajokkal, pattogással? A mai konvektorok, panelek fűtőbetétje már rugalmasan vagy mozgási lehetőséggel rendelkező felfogatási rendszerrel rögzített, így a kerámia magos alumínium lamellás fűtőegység gyakorlatilag a készülékháztól függetlenül tud mozogni felmelegedéskor és lehűléskor.

Na tehát szépen fűt a készülékünk, de meddig? Mi kapcsolja ki? Mitől lesz takarékos?

Glamox fűtőpanel elektromos konvekciós fűtéseKorszerű elektromos fűtőpanelek fogyasztását hasonlítva, ha nincs vezérlés vagy van termosztát, de ugyanolyan hőfokra van beállítva azt találjuk, hogy a fogyasztás ugyanannyi. Mindegy mi a márka, a fogyasztás csak a vezérlés milyenségétől, a termosztát fajtájától függ. Ahogy szoktam mondani a hozzám fordulóknak, az elektromos fűtés fogyasztása úgy csökkenthető, ha nem használjuk, amikor nincs szükség rá, vagy csak annyira, amennyire épp szeretnénk.

Mit tud egy normál, manuálisan állítható termosztát?

A beállított hőfokon tartja a szoba hőmérsékletét egy bizonyos hiszterézissel, mely általában 0,5 fok. Ez azt jelenti, hogy pl. a panel termosztátját 22 fokra állítva a vezérlés addig fűt, míg a szobahőmérséklet el nem éri a 22,5 fokot, majd kikapcsol. Ahogy a szobahőmérséklet ezután csökken és eléri a 21,5 fokot, a termosztát újra indítja a fűtést. Ez a ki- és bekapcsolás akár percenként is történhet, össze-vissza az adott körülményektől, légáramlástól függően. Nem kell vele foglalkoznunk, a lényeg, hogy kellemes hőmérséklet van-e a szobában!

A manuálisan állítható termosztátoknál az elektronikus (processzoros vezérlés) mellett elérhető mechanikus verzió is, ahol az áram megszakítását sajnos halljuk is kattanó hang formájában. Az egyszerűbb termosztátos konvektorok bizony többet is fogyasztanak, ezért főfűtésre nem is ajánlottak.

Tehát a konvekciós fűtés fogyasztását a hozzá kapcsolt vezérlés határozza meg.

Programozható termosztátok

A mai ERP READY főfűtésre is javasolt fűtőpanelek tartozékai. Ahogy eddig is láttuk, a fűtőpanelekben nincs teljesítményszabályzás, a teljesítmény szabályzását tulajdonképpen az üzemidő módosításával érjük el, az elektromos panel vagy nulla vagy maximális teljesítményt (áramot) vesz fel.

A napi/ heti programozásra képes vezérlésekkel akár napi több idősávban változtathatjuk a hőmérsékletet a helyiségben, ECO hőfokra engedve a hőfokot, amikor nem vagyunk otthon vagy alszunk.

norvég fűtőpanel cserélhető termosztátAz ECO hőmérséklet 3-4 fokkal alacsonyabb, mint az általában nekünk kellemes Komfort hőfok. Nagyobb eltérésnél már túlfogyasztás léphet fel. Nem jó, ha hagyjuk teljesen lehűlni a lakást, mert a visszafűtés nem lesz gazdaságos.

A programozás saját tesztjeink szerint is 15-20% fogyasztáscsökkenést hozhat!

Egy korszerű termosztát fogyasztáscsökkentő funkciói között van még a jelenlét érzékelés (ATLANTIC ALTIS), az ablaknyitás érzékelés (szellőzetés érzékelés) vagy a wifis távoli elérés is. (ADAX NEO WIFI, BEHA, stb.)

Mennyit bír egy konvekciós fűtés? Mennyi az élettartam? Garancia

Egy konvekciós fűtési elvű norvég vagy francia panelben mozgó alkatrészünk nincs,hővédelem van. Mi az ami elromolhat? Sok év tapasztalat és sok tízezer Magyarországon eladott villany fűtőpanel is bizonyítja, hogy gyakorlatilag csak elektronikai meghibásodás szokott előfordulni. A fűtőbetét meghibásodása elenyésző, élettartama hosszú, így arra akár 10-20 év garanciát is adhatnánk, ha külön ezt néznénk.

Ezért a teljes készülékre adott általában 5 év garancia a korrekt megoldás, sőt norvég fűtőpanelekre további 3 év kiegészítő garancia is vásárolható.

Mitől gazdaságos?

A fentiek alapján látható, hogy egy elektromos konvektorban semmi nincs, ami a bevezetett áram hővé alakulását megakadályozná. Nincs benne mozgó alkatrész (ventilátor), hőátadó közeg.

A villamos energia gyakorlatilag 100%-ban hővé alakul, így joggal nevezhetjük energiatakarékos vagy gazdaságos fűtétestnek.

Hogyan helyezzük el?

Az elektromos konvektorok ( fűtőpanelek) elhelyezés kizárólag vízszintesen történhet a fűtési mechanizmus miatt.  A padlószinttől mért magasság 12-15 cm az optimális. Egyrészt takarítható az alatta lévő rész, másrészt a levegő akadály nélkül tud beáramlani a fűtőbetéthez és a termosztát érzékelője is így ad megfelelő értéket a szabályzáshoz.

További fontos dolog, hogy a fűtőtest elé ne tegyünk közel semmilyen bútort, legyen legalább 60-80 cm előtte, szintén a megfelelő konvekciós áramlás kialakulása végett. Sarokba sem jó tenni, főleg a jobb oldali részt, ahol a termosztátot esetleg becsapja a "megszoruló" levegő.

Fogyasztás, méretezés

Erről a témáról külön is írtunk részletesen itt: Elektromos fűtőpanelek fogyasztása

A lényeg, hogy egy helyesen méretezett villany fűtőpanel a fűtési idényben átlagosan kb. 6-8 órát működik naponta, ennyi a napi üzemideje 21-22 C fokos szobahőmérsékletnél.

Azaz a 24 órának kb. az egyharmadát tölti fűtéssel.


Például egy 2000 Wattos panelnél napi 12-16 kWh fogyasztással számolhatunk folyamatos használatnál.

A méretezés normál hőszigetelésnél és belmagasságnál kb. 100W/m2 vagy 35 W/m3, de használják KALKULÁTORUNKAT, ahol rengeteg egyéb tényezőt is figyelembe veszünk. Vigyázzanak egyes cégek ajánlására, ahol a forgalmazott fűtőpanel különlegességére hivatkozva 75W/m2 az ajánlás, de ez a magyar lakásviszonyok nagy részénél alulméretezést és ezzel együtt túlfogyasztást eredményez...

Semmilyen korszerű fűtőpanel méretezése nem függ a fajtájától, hiszen 100% hatékonysággal működnek! A méretezés az épületfizikai tulajdonságok függvénye!