Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

FŰTŐPANELEK

Fűtőpanelek

elektromos fűtőpanelek, Atlantic Solius Neo fűtőpanelFűtőpanelek, elektromos fűtőpanel, mi is az valójában? Hogyan működik?

Nem nem, a norvég fűtőpanel valójában konvektor! Így a norvég paneleket, (ADAX ECO, NEO, ADAX WIFI, COMPACT WIFI, GLAMOX, BEHA, stb.) itt kell keresni az oldalunkon:

KONVEKCIÓS FŰTÉS

A működés alapján elektromos fűtőpanelek belsejében nem a már régóta köztudatban lévő norvég rendszerű kerámiamagos konvekciós fűtőbetét alakítja át az elektromos áram energiáját hőenergiává.

A fűtőpaneleknél - ahogy a képen is látszik - egy feketére eloxált, préselt alumínium lemezt találunk, ami a fűtési energia jó részét melegsugárzás, infrafűtés formájában adja le a környezetében lévő tárgyaknak. Tulajdonképpen egy készülékházba rejtett sötétsugárzóval állunk szemben.

Ez az infra hősugárzás például az Atlantic Solius panel esetében kb. 50%, azaz a bemeneő elektromos energia kb. fele alakul át közvetlen sugárzó fűtési energiává.

A hőenergia másik fele konvekciósan adódik át a környezetnek a levegő segítségével, hiszen a sötétsugárzó fűtőbetét itt is érintkezik a levegővel.

Hogyan is működik egy fűtőpanel?

A közhiedelemmel ellentétben a fűtőpanelek használatakor nemcsak a készülék előtt lesz meleg, legfeljebb a bekapcsolás után rövid ideig.

A folyamatos működés folyamán az infrasugárzás (melegsugárzás) előbb elnyelődik a tárgyakban, épületszerkezetekben, majd ez az energia visszaverődik és újra felszabadul. Azaz másodlagosan a levegő is melegszik. A termosztát tulajdonképpen ezt a hőfokot méri.

Mivel a tárgyak vissza is sugározzák az elnyelt hőenergiát, a tárgyak felülete sem lesz melegebb, csak 1-2 fokkal, mint a levegő. Ez segít másodlagosan a penészesedés gátlásában is, mert a falak melegebbek, mint a levegő, így a pára nehezebben csapódik ki rajta.

Az elektromos fűtőpanelek működése legjobban talán - az ismert fűtési módok közül -  egy cserépkályha fűtési mechanizmusához hasonlít.

Fűtőpanelek fogyasztása - miért jó az infra fűtőpanel?

Atlantic Solius állóAz már köztudott, hogy az infrafűtés és így az elektromos  infra fűtőpanel is alacsonyabb levegő hőmérsékleten hoz létre ugyanolyan hőérzetet, mint például egy konvekciós fűtőtest, konvektor.

Ez a hőmérséklet nyereség - bár ez szubjektív -, de azért 2-3 C fok biztosan van. Azaz 22 C fokos hőérzetünk egy 19 C fokra állított termosztátú infra fűtőpanelnél lesz. Mivel a fűtési számlánkon egy fokos hőmérséklet-csökkentés közel 5%-os spórolást hoz létre, így egy fűtőpanel alkalmazása egy hasonló tudású (termosztátú) norvég konvekciós fűtéshez képest 10-15% rezsicsökkenést garantál.

Magyarországi forgalomban (nem távol-keleti gyártásban) gyakorlatilag csak a francia ATLANTIC SOLIUS van, melynek piaci bevezetésében és terjesztésében cégünk igen komoly szerepet vállalt, és bizony manapság is az egyik legjobb ár-érték arányű elektromos fűtőtestünk.

A régebbi SOLIUS ECODOMO (jelenlét érzékelővel), majd az egyszerűbb SOLIUS BASIC kifutása után maradt a napi/heti programozható SOLIUS NEO DIGITAL és a távoli elérésre alkalmas ATLANTIC SOLIUS WIFI fűtőpanel.

És ezek után nem véletlen, hogy a cég tulajdonosa is ilyen villany fűtőtesteket használ otthonában, melyről bővebben a Mivel fűt a cégtulajdonos részben itt írtam.

Ezt a cikket azért is írtam meg, mert szaktanácsadások során igen hamar előkerül a kérdés, hogy mit vennék magamnak, ha a legjobbat venném. Nemcsak venném, hanem így is fűtünk itthon már sokadik éve!


Infrafűtésekről részletesen itt: INFRAFUTESBOLT.HU


Az elektromos fűtéstechnika következő lépcsőjében a konvekciós fűtés kombináltan jelenik meg az infrafűtéssel, például a SOLIUS, Solius LCD, SOLIUS WIFI vagy TATOU. Ez már lehetőséget ad a normálnál nagyobb belmagasságú helyiségek gazdaságos fűtésére is, az infrapaneleknél jóval kisebb beruházásigénnyel, saját elektronikus termosztáttal.

A harmadik fokozat pedig a konvekciós és sugárzó fűtés használata együttesen a hőt tárolni képes elektromos radiátoroknál. (NIRVANA)

Kérjük győződjön meg a francia elektromos fűtőtestek előnyeiről részletesen is!

Garancia: 5 év (a gyártói 2 év garancia mellé a magyarországi importőr plusz 3 év garanciát ad regisztrációval egybekötve)


Atlantic fűtőpanelek előnyei részletesen

 Alacsony beruházási költség

Egy jó minőségű Atlantic elektromos fűtésrendszer kiépítési költsége harmada, de akár negyede is lehet egy  átlagos minőségű központi gázfűtés kialakításának. A gázfűtés kiépítésére szánt plusz költsége a jelenlegi gázárakkal számolva legfeljebb 8-10 év alatt térülhetne meg. Ha figyelembe vesszük, hogy egy mai korszerű gázkészülék tapasztalat szerint 8-9 év alatt leamortizálódik – nem is beszélve az éves karbantartásokról és egyéb költségekről – akkor egy gáz központi fűtés kialakítása nem túl kedvező. A legkorszerűbb Atlantic elektromos radiátorok élettartama jóval meghaladja a fentieket!

Alacsony fenntartási költség

A gázfűtéses rendszereknél a fűtőanyag ára csak egy részét képezi a valós költségeknek. Alapesetben a következő módon áll össze: a rendszer bekerülési költsége + telepítés költsége + a felhasznált gáz ára + karbantartási és szervizköltségek.

Energia hatékonyság, gazdaságosság

Az elektromos fűtőberendezések közel 100%-os hatásfokúak, azaz gyakorlatilag az összes bemenő elektromos energiát közvetlenül hővé alakítják át. (Ellentétben a gázfűtéses rendszerekkel, ahol az energia egy része kárba veszik a kéményen át távozó füstgázzal. Különösen igaz ez a régi típusú gázkonvektorok esetében, ahol a hőenergia akár 40-60%-a is kárba veszhet!

Nemrég az uniós energetika szabványok újragondolása, az ERP.  segített a még energiatakarékosabb elektromos fűtőtestek, fűtőpanelek fejlesztésében.

Rugalmasság – Atlantic elektromos fűtőtestek előnyei

Az Atlantic korszerű elektromos fűtése nem igényel gyakorlatilag semmilyen szerelési munkát, és használata során nem keletkezik égéstermék. Nincs kötöttség, bárhol elhelyezhetőek, ahol dugaszoló aljzat van a falban. Természetesen fixen is köthetőek!

Ne féljen attól a kérdéstől sem, hogy „Mi van, ha nincs áram?” Sajnos gázfűtésnél (központi) sem lesz meleg, mert a kazánvezérlés, szivattyú is árammal megy…

Biztonság, megbízhatóság

Minden fűtőberendezésnél a biztonság  elsődleges szempont. Gondoljunk csak vissza, hogy a régi, korszerűtlen hősugárzókat nem mertük üzemelés közben magára hagyni a tűzveszély miatt! Így nem volt megoldott pl. egy nyaraló egyszerű fagymentesítő fűtése sem.

Az Atlantic elektromos fűtőberendezések nem égetnek semmit, így nincsenek is olyan jellegű biztonsági kockázatai, mint a szén-monoxid-mérgezés vagy gázrobbanás. Mivel az elektromos fűtőtest folyadékkal sincs töltve (mint az olajradiátor) , ezért nem szivároghat belőle folyadék sem. Ideális nyaralók, hétvégi házak alkalomszerű és fagymentesítő fűtésére is a precíz és biztonságos vezérlése miatt.

Karbantartásmentes használat

A fűtési rendszerek fenntartása nagymértékben függ attól, hogy melyik fűtőanyag típust választjuk, mivel jelentősen megnövelheti a teljes üzemeltetési költségét a fűtésrendszernek. Ezért nagyon fontos figyelembe venni a várható hatásfokot és a karbantartási költségeket valamint a gázfűtésű rendszerek esetében a biztonsági ellenőrzést. Az olyan kiváló minőségű elektromos fűtés mint a francia Atlantic radiátorok, ma már rendkívül megbízható alternatíva. A gázkazán alapú rendszerek, folyamatos karbantartási munkálatokat, éves biztonsági ellenőrzést és szükség esetén kéménytisztítást is igényelnek, ami az Atlanticnál mind mind szükségtelen.

Kényelem és vezérlés

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül az elektromos fűtésrendszerek iparága. Gazdaságos elektromos fűtőpanelek, tizedfok pontos vezérléssel teszik lehetővé az egyenletes kellemes hőmérsékletet és a jelentős energiamegtakarítást. A beépített programozható termosztátokkal ugyanúgy állíthatjuk a komfort és ECO hőfokokat különböző idősávokban, mint egy komoly külső szobatermosztátnál. Például az F125D fűtőpanel is rendelkezik ablaknyitás vagy másképp elnevezve szellőztetés érzékelővel, amely a szellőztetés időtartama alatt automatikusan kikapcsolja a fűtést.

Megjelentek a távoli eléréssel is vezérelhető wifis készülékek, melyekhez nem szükséges külön központ (mint  a NOBO rendszernél). Minden készülék elérhető a Cozytouch applikációban, ellenőrizhetőek, programozhatóak, sőt fogyasztásmérést is tudnak. Ilyen fűtőtestek: ALTIS WIFI, SOLIUS WIFI. 

A hangtalan működésben is megnyilvánulnak az Atlantic előnyei

Például még az olcsóbb Atlantic elektromos konvektorok fűtőbetétje is rugós (rugalmas) felfüggesztésű, azaz még a hőtágulásból adódó mozgás-recsegés is kizárt. A beépített elektronikus termosztát pedig szintén hangtalan ki- és bekapcsolást garantál. Ideális társ egy hálószobába is!