Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

Blog

Konvekciós fűtés - Hogyan válasszunk?

Konvekciós fűtés - Hogyan válasszunk?

Melyik konvekciós fűtőtestet (fűtőpanelt) vegyem, milyen panelt válasszak?

 

Lakásunkba, házunkba a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása nem egyszerű. Szaküzleteinkben, elérhetőségeinken is igyekszünk segíteni, de akinek van kedve, nézze meg az alábbiakat!

Talán az egyik legnépszerűbb és rendkívül egyszerű elektromos fűtési lehetőség a konvekciós fűtőtestek, elektromos konvektorok és fűtőpanelek használata.

Ezek a modern fűtési megoldások különböző típusokban és méretekben elérhetők, és számos előnyt kínálnak. Itt összehasonlítjuk a legelterjedtebb fűtőpanelek típusait, hogy segítsünk megtalálni a legmegfelelőbb választást otthona leggazdaságosabb fűtéséhez.


Melyik fűtőpanelt vegyem? Milyen elektromos konvektor vagy fűtőpanel a nekem való, melyik panel a legjobb a számomra? Hogyan döntsünk az egyes típusok között? Mik a fő szempontok?


Egy elektromos fűtőtest választásnál az embert talán leginkább érdeklő téma az a fogyasztás. Mennyi lesz a rezsi, pörgeti-e a villanyórát, stb.

FŰTÉS FOGYASZTÁSA

elektromos fűtés fogyasztása, konvektorok fogyasztásaAlapjaiban igaz, hogy az általunk forgalmazott  gyárak termékei gyakorlatilag hasonlóan fogyasztanak hasonló körülmények között (pl. ha folyamatosan működnek) , közelítve a 98% hatásfokot. A fogyasztásban néhány százalék különbséget jelenthet a fűtőbetét alakja, de inkább számít a vezérlés pontossága (hiszterézise), azaz hogy a termosztát mennyivel engedi alá és fölé a beállított hőfokhoz képest a fűtést illetve a programozhatóság (a csökkentett hőmérsékletű ECO módot tudjuk előre beprogramozni a hét folyamán) is.

Minél kisebb a hiszterézis, annál gazdaságosabb a működés. Pl. egy átlagos fűtőtest 22 fokra állítva 21,5 és 22,5 C fok között tartja a hőmérsékletet.

Aztán jön az infrafűtés jó hőérzetével járó ( 2-3 Cfokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot ugyanolyan hőérzethez) fogyasztáscsökkenés - 1 fok kb. 5 %-t jelent. Ez az infra fűtőpanelek tulajdonsága. (Atlantic SOLIUS NEO DIGITAL, SOLIUS WIFI, NIRVANA)


A vezérlés, a termosztát szerepe

Írtuk, hogy azonos hőfokra állítva a fűtőpaneleket (konvektorokat) hasonlóan fogyasztanak azonos körülmények között. Az infrafűtés 10-15%-ot tud hozni az energia megtakarításban.

Itt lép be a különböző tudású beépített termosztátok szerepe. Alaptétel lehetne, hogy egy közel 100%-os hatásfokú fűtés, az elektromos fűtés akkor takarékoskodik az energiával, ha nem használjuk, amikor nem szükséges, illetve csak a kívánt hőmérsékletnek megfelelően.

Ahogy a központi fűtésnél is egy jó szobatermosztát meghatározó lehet, itt is azok a konvektorok, panelek gazdaságosak, amelyek a legprecízebbek és jól programozhatóak a különböző idősávok hőmérsékletei. Munkaidőben, éjszaka alvás közben más-más az elvárás. Megfelelő programozással 10-15% is lehet az energiamegtakarítás!

A vezérlés tovább fejleszthető jelenlét érzékelővel (Atlantic Altis Ecoboost)  amely automatikusan állítja a termosztátot életritmusunknak megfelelően. A szellőztetés érzékelő (Atlantic F120D, Adax Neo, Noirot Spot-D, Glamox GDT) pedig ki is kapcsolja a fűtőtestet a további megtakarítás miatt, hogy ne a környezetet fűtsük ilyenkor!


Azaz, ha a fentiek alapján egy fogyasztási sorrendet akarunk felállítani a legkevésbé takarékos elektromos fűtőtesttől kezdve, az kb. ilyen, úgy hogy a végén lévők akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszthatnak, mint az induló széria.

  1.  mechanikus termosztátos konvektor (Atlantic F19D, Electrolux Torrid)
  2. elektronikus termosztátos, de manuális (tekerős) konvektor (pl. ADAX ECO, ATLANTIC F119D, VIGO, stb.)
  3. programtermosztátos konvektorok (Atlantic F120D, ADAX NEO, ADAX NEO WIFI, ADAX COMPACT WIFI, GLAMOX DT, GLAMOX WT)
  4. programtermosztátos konvektor jelenlét érzékelővel (Atlantic ALTIS WIFI)
  5. infra fűtőpanelek (valódi fűtőpanelek) (Atlantic SOLIUS NEO DIGITAL és SOLIUS WIFI)
  6. infra fűtőpanelek (radiátorok) hőtárolással (Atlantic NIRVANA)

Gyártó és minőség

A hagyomány, hírnév, háttér, kapacitás és minőség szempontjából alig van különbség gyáraink között, A norvég ADAX 60 éves, a francia Atlantic több, mint 40 éves (26 európai gyáregységgel) óriási tapasztalattal az elektromos fűtése területén, a Thermor majdnem 90 éves, stb.

Azaz világszerte jól ismert és folyamatosan kiváló minőséget biztosító gyárakkal dolgozunk csak.


Garancia

norvég fűtőpanelek 5  év cseregarancia kiegészítéseA fűtőpanelek garancia idejében régebben norvégok a nyerők 5 éves csere garanciával, szemben az általános 2 évvel. Az ADAX és GLAMOX alap cseregaranciája plusz 3 évvel emelhető némi díj fejében.

Az időtartam tekintetében a többi termék is fejlődött, az ATLANTIC termékeinek 2 év gyártói garanciája kiegészíthető plusz  3 év forgalmazói garanciával egy egyszerű regisztrációval ingyenesen, ugyanilyen 5 év garanciás a Thermor és a Noirot termékskála is.

Ami fontos különbség a norvég és Atlantic fűtőpanelek garanciája között, hogy a norvég az CSEREGARANCIA, azaz meghibásodás esetén nem javítunk, hanem csere történik új készülékre (vagy új termosztátra). A franciáknál csak a javítás díjtalanságát jelenti, a készüléket a Vevőnek kell eljuttatni a vásárlási helyre vagy közvetlenül a szervizpontra.

Ez tapasztalatunk szerint a gyakorlatban persze majdnem mindegy, hiszen a fűtőtestek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így a hibalehetőség és meghibásodás veszélye is rendkívül csekély a sokéves tapasztalatok alapján is.


Beszerelés, beüzemelés

Minden ERP READY fűtőtestet fali konzollal szállítunk, melyet 4 csavar segítségével rögzítve a falon, arra a fűtőtestet felakasztva és rögzítve azonnal fűthetünk. Van lehetőség mobilitásra is, kapható láb is, a legolcsóbban az Atlanticnál juthatunk hozzá. Fontos a fal melletti elhelyezés, hogy a konvekciós gravitációs hőáramlás megfelelően kialakulhasson. (Szoba közepén elhelyezve a fűtés le is állhat idő előtt, mert a levegőáramlás lelassul, a beépített termosztát már azt érzékeli, hogy a hőmérséklet rendben van.


Design, külső

Itt mindenkinek a saját szubjektív véleménye a meghatározó. Inkább az a kérdés szokott felmerülni, hogy azonos árkategórián belül, melyik az elegánsabb forma vagy pl. melyik a kevésbé balesetveszélyes mechanikai sérülés szempontjából. A Noirot Spot-D például konzervatív vonalvezetésű, az Atlantic F120D pedig már jóval dizájnosabb, azonos árkategórián belül.


konvekciós fűtőbetét fajtájaA konvekciós fűtés technológiája, fűtőbetét fajtája

Minden általunk forgalmazott és fenn említett konvekciós fűtőtest a fűtőtest belsejében elhelyezett lamellás szerkezetű, általában alumínium ötvözet fűtőbetéttel melegíti a keresztül áramló levegőt.

Esetleg a fűtőbetét alakjában van különbség. Van egysoros, kétsoros és X keresztmetszetű is, ahol az "X type" számít a legfejlettebbnek. (Nem bizonyított, de néhány százalékkal jobb hatásfokot adhat!


Használat helye, fajtája, lakás adottságok

A konvekciós fűtőtestek általában csak normál belmagasságig javasolhatóak (max. 2,7-2,9 m), ha gazdaságos működést is szeretnénk, nemcsak a design érdekes pl.

2,7 m belmagasság felett a konvektorok közül már inkább csak a GLAMOX javasolt, ha valaki ragaszkodik a norvég panelekhez. Egy nagy belmagasságú lakásban - pláne, ha nyitott galériás -, az elkészített meleg levegő azonnal feláramlik és jórészt ott is marad, a mennyezet alatt 30-35 Cfokot csinálva az alsó régióban lévő 20-22 C fokhoz képest.

Ilyen adottságú lakások gazdaságos fűtése valamelyik infra fűtőpanel (Solius, Nirvana)


Gyerekszobai használat

Gyerekszobai használatnál fontos szempont a panel felületi hőmérséklete.

A norvég panelek itt nyerőek lehetnek nagy testükkel (a teljesítmény nagyobb felületen oszlik el), kiemelten jó az ADAX NEO, hiszen ott a fűtőegység a dizájn előlep mögött dolgozik.

Nem ajánlom a BEHA szériát, mert a fűtőpanel tetején a szűk sávban előre fordított meleg levegő a tapasztalat szerint igen forróvá teszi a Beha panel tetejét!

Természetesen itt sem beszélhetünk igazi balesetveszélyről, hiszen nem lehetnének forgalomban a problémás készülékek. A melegebb panalek hőmérséklete talán egy normál vizes radiátoréval egyezik meg, kb.65-70 C fokosak.


Hálószobai használat

Hálószobai használatnál az egyéb szempontok mellett fontos a hangtalan működés.

Itt alap, hogy ne válasszunk mechanikus termosztátos fűtőpanelt, mert az a ki- és bekapcsoláskor halk kattogó hangot ad, de ezt sajnos elég sokszor és rendszertelenül. 


Fürdőszobai használat

fröccsenő víz elleni védelem GlamoxAz alap meghatározó tulajdonság az érintésvédelmi osztály.

Fürdőszobai használatnál minimum IP24 fröccsenő víz elleni védelemmel kell rendelkeznie a fűtőpanelnek! (a második szám jelenti a fröccsenő vízmentességet) Több készülék (Atlantic) ennél is tovább megy, földelés sem szükséges hozzájuk, CLASS II. osztályúak, azaz kettős szigetelésűek. Van kifejezetten fürdőszobai használatra készített norvég fűtőpanel is: GLAMOX TPVD


Nyaraló vagy időszakosan használt lakás (ház)

Hétvégi nyaralóban, időnként használt (előre nem kiszámítható időben) lakásokban, házakban az utóbbi időben nagy szerepet kapott a különböző wifis távoli elérésű fűtőpanelek vásárlása. Ott is jó szolgálatot tesznek, ahol a tulajdonos többször távozik lakásából hosszabb időre. Ilyen fűtőpanelek, konvektorok: ADAX NEO WIFI, Atlantic Altis Wifi, Atlantic Solius Wifi, BEHA


Főfűtés vagy kiegészítő (időszakos fűtés)

Fali (konzolos) elektromos fűtőtestek mindegyike ajánlható főfűtésre, hiszen csak így kapják meg az energiatakarékosságra utaló ERP READY minősítést! A mechanikus vagy elektronikus termosztátos, de mobil készülékek relatív nagyobb fogyasztásuk miatt csak kiegészítő fűtésre vagy időszakos használatra javasoltak.


Elhelyezés módja: ablak alatt vagy nem

Törekedjünk arra a közhittel és a más kereskedők által javasoltakkal szemben, hogy a fűtőpanelt ne az ablak alá tegyük!

Az ablak alatti elhelyezés és az ott lévő függöny bizony eléggé lerontja a hő hasznosításának hatásfokát, hiszen az elkészített meleg jó része gyakorlatilag azonnal távozik az ablakon, mielőtt a szoba belseje felé fordulna. (az ablak általában 2-3-szor gyengébb hőszigetelésű, mint a fal..)

Azaz, ahol nincs lehetőség máshová, csak az ablak alá tenni a fűtőtestet, válasszanak előre irányuló légkivezetéssel rendelkező típust. (Glamox, Beha, Atlantic F120D, Altis, SOLIUS)

Amit ablak és függöny alá lehetőleg ne: felső légkivezetésű konvektorok (Adax Neo, Adax Neo Wifi, Adax ECO)


Külön honlapunk a megfelelő elektromos fűtés kiválasztásához:

FUTES1x1