Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

Blog

Elektromos padlófűtés okosan

Elektromos padlófűtés okosan

Utólagos padlófűtés egyszerűen, betonozás nélkül - elektromos padlófűtés okosan

Utólagos padlófűtés egyszerűen, betonozás nélkül!

Az "egyszerűség" miatt először is zárjuk ki a problémás vizes padlófűtésrendszerek telepítésének lehetőségét, hiszen utólagos beépítésnél a legnagyobb probléma a fűtésrendszer rétegvastagsága. Azaz alig van hely  magasságilag az ajtók nyításának igénye miatt. Az elhelyezhetőség rétegvastagsága legtöbbször csak néhány cm, még úgy is, ha az ajtók aljából levágunk kicsit. (A zsanéroknál való emelés is lehetőség kevés alátéttel talán, de ott a felső záródás szokott lenni a probléma.)

utólagos padlófűtésNa meg persze a beruházási költség és a kivitelezési munkadíj is nagyságrendileg más.

Rétegrendekről a különböző elektromos padlófűtéseknél itt írtam bővebben:

PADLÓFŰTÉS RÉTEGREND

Mikor is kerül szóba legtöbbször a padlófűtés utólagos kialakításának igénye?

1. Nemsokára érkezik a Baba, hogy fog játszani a hideg padlójú szobában?

Megoldás: Alu fűtőszőnyeg

Hidegburkolatos gyerekszobáknál, de még parkettázott padlójú helyiségeknél is nagyon gyakori a probléma, főleg, ha nincs a padló rétegrendben sehol hőszigetelés. Úgy még a melegburkolat sem ad megfelelő hőérzetet. Induló megoldásnak tűnik egy XPS alátétlemezes laminált padló borítás lerakása a régi burkolatra. De amennyiben igazán kellemes padlót szeretnénk, kár kihagyni az egy normál méretű szobában kb. 1 óra alatt fektethető alu fűtőszőnyeget, mely még 2 mm-rel sem emeli a rétegvastagságot.

utólagos padlófűtés alu fűtőszőnyeggelAz alu fűtőszőnyeges rendszerhez alkalmazandó duplaszenzoros termosztátot állíthatjuk "temperáló" módra is: ilyenkor a termosztát csak a padló hőmérsékletét figyeli, egyenletesen pl. 26-28 C fokon tartva azt. A már meglévő fűtés pedig ráfűthet a padlófűtés által létrehozott melegre. Temperáló fűtésnél elegendő a 80 vagy 100W/m2 teljesítményű elektromos alu fűtőszőnyeg is.

Természetesen komplett főfűtésre is alkalmazható az alu fűtőszőnyeg, de ilyenkor használjunk nagyobb teljesítményűt, 130-140W/m2-est!

Végeredmény mindkét esetben a meleg padló!


2. Hidegburkolaton laminált padlót szeretnék, de akkor legyen meleg is

Főleg régebbi lakásoknál, házaknál fordul elő, hogy az akkori hidegburkolatos dömpinget megunva, sokan szabadulni akarnak a kellemetlen lábfázástól. Hiszen az akkori divatnak megfelelően egy házban gyakorlatilag mindenhová kerámia burkolat került. Mostanában pedig már akár egy konyhában is elfogadott burkolat a vízálló laminált padló.

Ha már eldöntött a laminált parketta régi burkolatra fektetése, érdemes meggondolni az utólagos padlófűtés kialakításának lehetőségét az alu fűtőszőnyeges rendszer alkalmazásával.

Az egész rendszer az 5 mm XPS, 2 mm alu fűtőszőnyeg és párazáró fólia, 8 mm laminált padló vastagsággal számolva is csak 15 mm. Az új elektromos padlófűtésünk üzemelhet a régi rendszer mellett, ügyes alkalmazással eloszthatjuk a rezsiköltséget a gáz és elektromos energia között, hogy a legjobban jöjjünk ki a havi számlák fizetésekor.

Az új fűtés viszonylag gyors, így átmeneti (őszi vagy tavaszi) időszakban főfűtésként is takarékosan üzemeltethető a központi fűtés beindítása nélkül.


3. Kellemetlenül hideg a padló a fürdőszobában - utólagos padlófűtés betonozás nélkül,  hidegburkolat alatt

Megoldás1: Hagyományos fűtőszőnyeg 10 év garanciával

Megoldás1/A: hagyományos fűtőszőnyeg - 15-25 év garanciával

Amikor kerámia vagy kőburkolatot szeretnénk befejezésként, illetve nem laminált, hanem aljzat egyenletlenségekre rendkívül érzékeny vinylburkolat a cél,mindig hagyományos, üvegszálas hálóra tekert elektromos fűtőszőnyeg a megoldás utólagos padlófűtés kialakításához.

Az elektromos fűtőszőnyegek rétegvastagsága általában 3,5-4 mm, de van már extrém vékony 2 mm hagyományos rendszerünk is. (UT-MAT)

Ezeket egyszerűen a régi burkolaton létrehozott kötőhídra fektetve, flexibilis önterülő aljzat létrehozásával már burkolásra kész felületet kapunk. Mehet rá a vinyl vagy kerámia.

Ilyen viszonylag egyszerű az új rendszer telepítése, ha van a padlóban hőszigetelés, mely a padlófűtés rétegét elválasztja a födémtől, aljzatbetontól.


utólagos padlófűtés hőszigetelése XPS lemezzelMegoldás2: XPS építőlemez + hagyományos fűtőszőnyeg

Ha nincs hőszigetelés alul, és a vékony beépítés a cél, akkor az erősített XPS hőszigetelő lemezt alkalmazhatjuk, mely akár 6 mm vastagságban is már számottevő eredményt hoz, gazdaságosabbá téve az energiafelhasználást az utólagosan elkészített padlófűtés üzemeltetése folyamán.

Fontos, hogy az XPS építőlemezt - hasonlóan a kerámia lapokhoz - felexibilis ragasztóval le kell ragasztani a régi aljzatra, az ide kerülő raagsztóvastagságot is be kell számolni a várható teljes rétegvastagságba. Így egyébként egy teljesen sík felületet készíthetünk a következő réteg fűtésnek és burkolatnak.