Kérdése van? Hétköznap 10-16 óráig +3630 995 2238

Blog

Elektromos padlófűtés - hogyan válasszunk?

Elektromos padlófűtés - hogyan válasszunk?

Hogyan válasszunk a különböző elektromos padlófűtések közül, melyik a megfelelő az adott körülmények közé?

Mielőtt gondolkozni kezdenénk, hogy melyik gyár termékeiből válasszunk, magát a megfelelő rendszert kell kiválasztanunk!

A leglényegesebb szempont a kiinduláshoz, hogy készen van-e már a padlószerkezet teljes rétegrendje és utólagosan szeretnénk vékony rétegben elkészíteni a padlófűtést vagy még van lehetőség a padlószerkezet kialakításába beleavatkozni.


1. Új építésű ház és lakás elektromos padlófűtése

elektromos padlófűtés fűtőkábeles rendszer aljzatbetonbanÚj épület elektromos padlófűtésénél általában már a tevezés folyamatában meghatározott a rendszer. Legjobb választás talán a hőszigetelésen lévő aljzatbetonba a betonacél hálóra vagy rögzítőszalagra letekert elektromos fűtőkábel. Természetesen a szükséges teljesítménynek megfelelő kábeltávolsággal!

Itt az anyagköltség kisebb, mint az előre elkészített fűtőszőnyegnél, viszont a munkadíj természetesen drágább a letekerés és rögzítés miatt!

Pozitív dolog, hogy az aljzatbetonban letekert elektromos fűtőkábel segítségével készített padlófűtés nem befolyásolja a befejező rétegrendet, azaz hidegburkolat (kerámia) vagy melegburkolat (laminált padló, vinyl) is lehet, ha esetleg meggondolná magát az építtető az építkezés végére...

Természetesen az aljzatbetonban is használhatunk elektromos fűtőszőnyeget is, ha nem akarunk bajlódni a fűtőkábel letekerésével. Itt esetleg annyi a tanács, hogy jobban kell vigyázni a kábel épségére, mert a fűtőszőnyeges rendszerben lévő kábel jóval vékonyabb, mint a fűtőkábeles rendszeré.


2. Utólagosan készített padlófűtés, ha van a padlószerkezetben hőszigetelés

Hagyományos elektromos fűtőszőnyeg elektromos padlófűtés utólagos kialakítása Hidegburkolatnál vagy vinyl burkolatnál is elektromos fűtőszőnyeget használhatunk, akár közvetlenül a régi burkolaton, természetesen a megfelelő tapadóhíd alkalmazásával.

Arra vigyázzunk, hogy vinylnél is csak a normál fűtőszőnyeg a megoldás, természetesen a fűtőszőnyegen alkalmazott aljzatkiegyenlítővel. Mindegy, hogy ragasztott vagy klikkes a vinyl, alu fűtőszőnyeg nem lakalmas ilyenkor a padlófűtésre.


Laminált padlónál az alu fűtőszőnyeg rétegrendjében az alátétlemeznek tulajdonképpen nincs hőszigetelő szerepe, viszont segít a vastagabb kábelek és padlószenzor elrejtésében.


3. Utólagos padlófűtés, ha nincs a padlóban hőszigetelés és nem készül újra a rendszer

Alumínium fűtőszőnyeg laminált padló alá, utólagos padlófűtésLaminált padlónál egyszerű a dolog. Extra hőszigetelés nélkül is általában elég az 5- 6 mm XPS hőszigetelés, amit az alumínium fűtőszőnyeg alá javaslunk.

Itt vigyázzunk: ha esetleg vastagabb hőszigetelést szeretnénk a laminált alatt is, ne használjuk több rétegben a sima (viszonylag puha) xps alátétlemezt, mert nagyon fog mozogni járkáláskor a rendszer, a laminált is hajlamos lesz a recsegésre! Használjunk kiinduló hőszigetelésnél erősített XPS építőlemezt és arra mehet az 5 mm normál xps.


Hidegburkolatnál már problémás a helyzet, hiszen régebben csak a komplett aljzat újra elkészítése volt a megoldás, megfelelő vastagságú hőszigeteléssel és új aljzatbetonnal, hogy a csempék közötti fugák ne repedjenek pontszerű terhelésnél.

Ha nem kerül bontásra a régi padló, akkor a gond a kis beépítési magasság. A megoldás az üvegszál erősítésű, műgyantás habarccsal ellátott XPS építőlemezünk, melyet akár a régi burkolatra leragasztva egy rendkívül stabil hőszigetelt aljzatot kapunk. Erre mehet az elektromos fűtőszőnyeg és hidegburkolat, akár közvetlenbül ragasztva (kiegyenlítő nélkül). A ragasztó mindig a kerámia ragasztásához használt flexibilis ragasztó legyen!